WeekUp meets Vitalski: trotse vader der nachtraven, en van...Molly!

Vitalsk

Een icoon in de duisternis, niet vreemd dat zijn climax op deze donkere dagen valt: Vitalski heeft het na 20 jaar ploeteren officiëel geschopt tot nachtburgemeester, vader én veelbesproken schrijver: “Mijn deze week verschenen autobiografie is nu al het beste boek van 2011, en zal dat ook op het eind van het jaar nog zijn.” Een onverbloemd trotse persoonlijkheid, met recht van spreken.

Waarom heeft het zo lang geduurd voordat je bekroond werd als nachtburgemeester? “Die titel is er één die je moet verdienen. Je moet er toch wel 20 jaar voor knokken voordat je er recht op hebt. Het heeft lang geduurd maar dat is terecht, vind ik. In Nederland bestaan nachtburgemeesters al langer in meerdere steden, ik neem aan dat binnen niet al te lange tijd er ook in Gent en Brussel één zal opstaan.”

Ik neem aan dat er iets verandert in je (nacht)leven nu je deze titel draagt, in hoeverre klopt dat? “Ik heb deze titel verdiend, dus hoef ik die nu niet meer te bewijzen. Als een student zijn diploma krijgt, moet hij niet meer studeren. Zo hoef ik niet meer te nachtbraken. Ik leef nu redelijk teruggetrokken als verse vader. Ik hang nog wel graag rond, maar kom ondertussen niet meer iedere nacht om 6 uur thuis. Het mooie aan Antwerpen is dat er geen enkel café is in deze stad, waar ik als ik er binnenwandel geen aangenaam gezelschap aantref. Het leuke is dat je hier niet weet waar je aan begint én je niet kunt voorspellen waar het eindigt. Ik vind het Antwerps nachtleven heel poëtisch. Desalniettmin twee verbeterpuntjes: meer tafelvoetbal in cafés en zwembaden ’s nachts.”

Nachtbraker, performer, acteur en auteur: is er van je uiteenlopende bezigheden één die je het meest boeit? “Eigenlijk draait het juist om het totaalpakket. Het enige dat ik wil doen is mijn eigen universum bouwen, en met rust gelaten

worden door de realiteit. Ik kan dat enkel verwezenlijken als die in alle dimensieswordt vertegenwoordigd. Waar ik nu heel fier op ben is mijn podiumvertolking van De Gelaarsde Kat. Ik denk dat mensen mij ook het liefste hebben als komediant.”

Vitalski’s nieuwe boek ‘Ik Slaap Als Een Croissant’ is tot stand gekomen dankzij jarenlange nachtelijke notities onder invloed, die zijn rondhangend bestaan een zeker nut hebben gegeven. In je beroep voldoening vinden door te noteren, het mag dan een tikkeltje katholiek zijn, Vitalski blijft er tegenwoordig nuchter onder. In het verschiet ligt een nachtburgemeesteres: als het aan Vitalski ligt mag Charlotte DC met de eer gaan ronddwalen!

Simon Bongers bekroonde en Wim van Genechten tekende Vitalski in De Kroon namens WeekUp Antwerpen.

U zag deze toch ook?