Freud

“Sartre schetst een Freud die in zijn onderzoek evenzeer gedreven werd door zijn eigen innerlijke conflicten als die van zijn patiënten. Hij komt niet alleen tot de psychoanalyse voor zijn patiënten, maar ook om zichzelf te genezen. ” - Ivo van Hove

Eind jaren vijftig schrijft de Franse filosoof Jean-Paul Sartre op vraag van de Amerikaanse regisseur John Huston het scenario van een film over niemand minder dan Sigmund Freud. Sartre gaat zo op in de materie dat hij een script aflevert dat goed is voor zeven uur film.
Huston herleidt de vele honderden bladzijden tot een film van twee uur. Daarop laat Sartre zijn naam van de credits verwijderen. Sindsdien is dit uitdagende script onaangeroerd gebleven.

Als geen ander heeft Freud bepaald hoe wij in de twintigste eeuw zijn gaan denken over wat het betekent om mens te zijn. Literatuur, film en toneel zijn diepgaand door hem beïnvloed. Maar hoe is Freud tot zijn theorieën gekomen? Sartre portretteert de jonge psychiater als een getormenteerde persoonlijkheid die de psychoanalyse haast tegen zijn wil in ontdekte.

Uitmuntend materiaal voor Ivo van Hove, die de eerste is om dit omvangrijke script van Sartre in zijn totaliteit te ensceneren. Marie Vinck, Stef Aerts en Thomas Verstraeten tekenen voor de bewerking. Samen met Matteo Simoni vervoegen Marie Vinck en Stef Aerts voor dit project het Amsterdamse ITA-ensemble: zij nemen drie van de vele personages voor hun rekening die een web van gesprekken en confrontaties rondom Freud spinnen.

Meer info Podia in Antwerpen