Wie

Wie je bent, dat weet je soms ineens. Je leest het in de horoscoop of kruist het aan op de persoonlijkheidstest, met keuze uit vijf opties: _absoluut niet akkoord/ niet akkoord/geen mening/akkoord/volledig akkoord_. Dan denk je: “Aha, dat is dus wie ik ben!”

Je leest het op je paspoort en medische fiche: Belg, 1,75 m., bloedgroep O+. Of op schoolrapporten: “Je doet flink mee in de klas maar droomt soms weg. Wiskunde kan beter!” In het stemhokje kleur je de bolletjes in en beslist: “Ja, dat is wie ik ben.”

Je fantaseert het bij de film over de onbevreesde held. Hij onthoofdt het monster en omhelst het meisje, kust haar vurig op de mond. “You’re a hero, John” hijgt ze in zijn oor, “Just doing my job” antwoordt hij. Tijdens de aftiteling weet je: “Dat is wie ik ben.”

Je hoort het van de psycholoog. Iets onverwerkt, de band met je ouders, een neurose, dat staat buiten kijf. Zijn er misschien patronen, terugkerende dromen, abnormaal gedrag? Hmm, hmm, zoals ik al dacht. Je luistert en knikt heel serieus. “Oh, dat is wie ik ben.”

De voetbalploeg scoort op het grote scherm, je juicht je de longen uit het lijf. Of de frontman zingt “Oh yeah! Alright!” Dan duikt hij zomaar in het publiek. Knallend vuurwerk is de kers op de taart en je schreeuwt haast “Yes, dit is wie ik ben!”

Je ziet het op tv: een aanslag met tien doden, de ravage is compleet. Je verzet je tegen angst en wrok, je schrikt van hoe het allemaal went, dat het doorgaat voor normaal. “Dit is niet wie ik wil zijn” denk je, een beetje blij met de militair in je straat.

Je ontdekt iets in de spiegel, een sluipende twijfel achter je rug. Hij raakt de achterkant van je schedel waardoor je plots duizelt en draait. Dan komt hij er langs je mond weer uit, vermomd als die aloude vraag.

Bio

Maxim Ryckaerts (°1991) is actief als beeldend kunstenaar en schrijver. Zijn wekelijkse column leest u hier, in WeekUp.

U zag deze toch ook?