Straatzicht

(naar Karl Ove Knausgård)

Ik heb weleens voor je huis gestaan in Google Street View. De foto is van april 2008, vroeg in de ochtend. Dat kan je zien aan de lichtinval en het feit dat er niemand op straat is.

De poes slaapt nog, net als jij, als je thuis bent tenminste. Als het een gewone weekdag is vertrek je straks naar school, net als ik. In het weekend ga je paardrijden of naar de scouts. Misschien is het paasvakantie, dan ben je op reis. Je draagt een beugel en krijgt iedere vrijdag zakgeld.

Nu de zon opkomt wordt het al flink warm, gevallen blaadjes van de Japanse kers liggen bruin op het trottoir. Ik kan me voorstellen dat ergens een haan kraait terwijl je wakker wordt. Je kijkt naar het knuffelkonijn en piekert over de toekomst. Je hoort hoe ook op straat alles ontwaakt, dan zucht je bij het vooruitzicht van de dag. Als je straks naar school gaat zal je wegdromen tijdens de les en veel zorg besteden aan het inkleuren van de vakjes op je blad, met van die fijne stabilostiftjes. Wiskunde, Frans, geschiedenis. Een doorsnee lessenrooster uit de jaren ’00. Je kan nog niets leren over de stommiteiten die de wereld in het komende decennium zal begaan. Je beslist om boterhammen met hagelslag en ook een banaan mee te nemen. Je huiswerk is helemaal klaar.

Je blijft nog even in bed. Het bed staat in je kamer, de kamer in je huis en het huis in een rustige buitenwijk. Daaruit bestaat je hele wereld. Een gekke auto fotografeert het en jij bent je nergens van bewust. Je kan niet weten dat ik meekijk, dat het nog jaren zal duren voor we elkaar zullen ontmoeten.

Bio

Maxim Ryckaerts (°1991) is actief als beeldend kunstenaar en schrijver. Zijn wekelijkse column leest u hier, in WeekUp.

U zag deze toch ook?