Dhanesh

Namaste. Ik ben Dhanesh. Ik ben 45. Ik heb een masterdiploma Informatica van het Indian Institute of technology, Bombay. Naast mijn passie voor computers hou ik erg van poëzie. Sommigen vinden dat een vreemde combinatie. Mijn favoriete schrijvers zijn Allama Iqbal, Rabindranath Tagore en Sarojini Naidu. Ook hou ik erg van mijn land. Mijn land heeft veel staten en volkeren. De grootste religieuze gemeenschap is de Hindoeïstische, met haar talloze goden en feesten. In het noorden vind je de Sikhistische en Islamitische tradities. Ikzelf ben Hindoe. Soms mis ik mijn land: de mensen, het eten, de natuur.

Na mijn studies verhuisde ik naar België in de hoop een job te vinden in de IT. Toen er geen werk bleek te zijn heb ik een nachtwinkel geopend. Ik moest zorgen voor mijn vrouw en kind. We wonen in het appartement boven de winkel. Het appartement is wat het is. Mijn droom is om een boekenwinkel te openen met Indische poëzie en literatuur. Ik zou ook Shehed Tukra kunnen serveren, dat zijn honingkoekjes voor bij de thee. Volgens mij is dit een succesformule. Zo hoop ik mijn passie voor onze cultuur te kunnen overbrengen.

Mijn vrouw vindt het niet zo’n goed idee. Ik kan het er maar weinig met haar over hebben. Als ze moe is en onze zoon bijna naar bed brengt moet ik de winkel alweer opendoen. Ze wilt van onze zoon net zo’n goede student maken als ik ooit was. Ik zou liever hebben dat hij iets kunstzinnigs deed. Soms lees ik mijn zoon stiekem gedichten voor. Daar kan hij nog eens wat van leren.

Het enige wat je in een nachtwinkel kunt leren, is dat wie ‘s nachts toiletpapier komt kopen dat waarschijnlijk doet omdat het dringend is.

Bio

Maxim Ryckaerts (°1991) is actief als beeldend kunstenaar en schrijver. Zijn wekelijkse column leest u hier, in WeekUp.

U zag deze toch ook?