Gitte (12+)

Toen Gitte 5 jaar was, werd ze door haar moeder achtergelaten bij een weeshuis. Haar moeder, de “rosse” was gezelschapsdame in de kroegen en zo had ze menig Spaans soldaat in haar bed gekregen. Gitte is niet mooi, maar grappig en slim en ze leert haar vrouwtje staan in het weeshuis. Ondertussen vertelt ze verhalen over haar Spaanse vader die zeker koning is, rijk, groot en heel sterk. Als ze dertien is, wordt ze verkocht aan rondreizende kwakzalvers. Ze eten ratten, rauwe uien en zwart brood. Ze leert zakkenrollen van haar lief, Karel De Kerkpisser. En dan wordt ze betrapt en veroordeeld tot de galg. Zo gaat dat met dat soort meisjes.

Maar, Gitte heeft geluk. Ze heeft één aandenken aan haar vader, een "camee". De rechter ziet het zegel op die halsketting en bedenkt dat dit kind van een invloedrijke Spaanse hertog, weleens nuttig kan zijn om te spioneren. Gitte kan kiezen tussen de galg of naar Sevilla gaan en daar de Spaanse aanvalsplannen achterhalen en kopiëren. Ze kiest voor het leven.

Zwaar kotsend vaart ze naar Spanje. Ze leert onderweg Spaans spreken en lezen. In Sevilla aangekomen overtuigt ze haar vader, die nooit geweten heeft dat hij een kind had in Vlaanderen, dat ze zijn echte dochter is. Ze wordt populair in de stad en alle jonge mannen zijn zot van haar. Haar opdracht wordt bijzaak, ze geniet met volle teugen van jong, vrij, rijk en verliefd zijn.

Maar het brandmerk op haar schouder verraadt haar. Ze is en blijft een galgenmeid, een dievegge. Ze is nu zwanger van haar man die haar wil vermoorden. Zijn eer staat op het spel. Hij zal Gitte achtervolgen tot in de brandende hel van het belegerde Vlaanderen.

Meer info Podia in Antwerpen